20.06.2012 tarih ve 28339 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun (“Kanun”) yürürlüğe girmesi ile ülkemizde iş güvenliği hususunda yeni bir döneme girilmiştir.
Kanun’un 6. maddesi ile özetle işverenlere işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurması veya bu nitelikte personelinin bulunmaması durumunda ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden bu nitelikte hizmet alması yükümlülükleri getirilmiştir.
Kanun’un 26/1-b maddesine göre; Kanun’un 6. maddesinde hüküm altına alınan iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurma yükümlülüğüne aykırı davranılması halinde İşverenler aleyhine idari para cezası uygulanacaktır. Buna göre:
- İş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için beş bin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar,
- Diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene ikibinbeşyüz Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar idari para cezası verilir.
İşverenler için öngörülen, yukarıda belirtilen yükümlüklerin hüküm altına alındığı Kanun’un 6. maddesi,
1) Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra yani 01.07.2016,
2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra yani 01.01.2014,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yani 20.12.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Anılan yükümlülüklerin yürürlük tarihinin tespitinde en önemli kriter işverenin işyerinin hangi tehlike sınıfında yer aldığıdır.
26.12.2012 tarih ve 28509 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği (“Tebliğ”) ekinde bulunan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ne göre işyerlerinin tehlike sınıfları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmektedir. Tebliğ’in 2. maddesine göre tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınır. İşyeri tehlike sınıfına yapılan itirazlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca değerlendirilir.
Uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu, Şirketlerin bağlı oldukları ticaret sicili müdürlüğündeki Nace Kodlarını esas alınarak işyerinin tehlike sınıfını İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ekinde bulunan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ne göre belirlemektedir.
Şirketinizin işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan işyeriniz için belirlenmiş olan tehlike sınıfının ne olduğunu öğrenmenizi ve işyerinizde hali hazırda yapılan işe uygun tehlike sınıfı olmaması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na gerekçeleri de belirtilmek suretiyle yazılı olarak işyeri tehlike sınıfının belirlenmesi için başvuruda bulunmanızda fayda bulunmaktadır.