27 Mart 2018 Tarihli ve 30373 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (Kanun) ile geçmiş dönem SGK prim teşvikleri hakkında yeni düzenleme getirilmiştir.

Bu düzenleme kapsamında işverenlere bugüne kadar uygulanmış olan SGK prim teşviklerinden faydalanma hakkı getirilmiştir. Peki işverenler, hangi şartlarla bu haktan faydalanabileceklerdir?

Kanun’un 70. Maddesine göre bu maddenin yürürlük tarihinden (01 Nisan 2018) önceki dönemlere ilişkin olarak o dönemlerde yürürlükte bulunan, ilgili kanunlarda düzenlenen tüm şartları sağladığı halde prim teşviklerinden yararlanmayan işverenler, 01 Mayıs 2018 tarihinden itibaren en geç 01 Haziran 2018 tarihine kadar SGK’ya başvurmaları halinde yararlanmadıkları prim teşviklerinden yararlanabilecektir. Bu noktada dikkatinizi çekmek istediğimiz nokta; Kanun’da getirilen başvuru süresinin hak düşürücü süre olmasıdır. Yani bu süre içerisinde başvuru yapmayan işverenlerin bu haktan yararlanma hakkı sona erecektir. Önem arz eden bir diğer husus ise, geçmiş dönemde birden çok kanun ile farklı teşvik sistemlerinin uygulamaya alınmış olması sebebiyle işverenlerin geriye yönelik teşvik primlerinden faydalanma taleplerini, ilgili kanunlar içerisinden en uygun ve tabiri caiz ise en yüksek prim teşvikini alabilecekleri kanun hangisi ise o kanun kapsamında SGK’ya bildirmeleridir.

Kanun aynı zamanda işverenlere, geçmiş dönemde yararlandıkları prim teşviki var ise, yararlanmış olduğu prim teşvikini yine geçmiş-aynı dönemde uygulanan ve daha uygun olan başka bir prim teşviki ile değiştirme hakkını da tanımaktadır. Tabii ki; işverenler bu hakkı da yukarıda belirtmiş olduğumuz hak düşürücü süre içerisinde kullanmalıdır.

İşverenlere iade edilecek teşvik primi tutarı ise; Ocak 2019’dan itibaren kanuni faiz de eklenmek suretiyle 3 yıl için de ödenecektir. Ödeme öncelikle işverenlerin muaccel hale gelmiş prim borçlarından, sonrasında ise taksitlendirme veya yapılandırma da dahil olmak üzere vadesi henüz gelmemiş borçlarından mahsup yoluyla yapılacaktır. SGK’ya borcu bulunmayan işverenlere ise altı ayda bir eşit taksitlerle iade yapılacaktır.

2011 yılında 6111 sayılı torba yasa ile başlayan ve devamında da farklı kanun ve kanun hükmünde kararnameler ile de devam ettirilen, farklı avantajlar içeren birden çok teşvik prim sistemi olmasından ötürü işverenlerin işyeri ve personellerinin niteliklerini de göz önünde tutarak ilgili kanunlardan hangisi kapsamında en fazla prim teşviki almaları mümkün ise o kanun kapsamında başvuru yapmalarını ve bu cümleden hareketle bu konu özelinde profesyonel destek almalarını faydalı gördüğümüzü de belirtmek isteriz.

Değerli bilgilerinize sunarız.