Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği konusunda da Avrupa Birliği müktesebatına uyum çalışmaları neticesinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hazırlanmıştır. 30.06.2012 tarihli resmi gazetede yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş ancak bu kanunda işverenlere getirilen iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüklerinin yürürlüğe girmesi işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre ileri tarihlere ertelenmiştir. Şöyle ki; bu yükümlülükler,

  • 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihinde,
  • 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Diğer işyerleri için bu yükümlülükler yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yani 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ülkemizde çok daha kapsamlı bir dönemi de beraberinde getirmiştir. Öyle ki; Kanun’un resmi gazetede yayınlandığı 30.06.2012 tarihinden bugüne kadar uygulamaya ilişkin Avrupa Birliği Konsey Direktifleri ile uyumlu yönetmelik ve tebliğler yayınlanmaktadır. Bu tebliğ ve yönetmelikler de Kanun ile çizilen çerçevenin uygulamasına yönelik olup, İşverenler açısından büyük önem arz etmektedir. Her ne kadar her bir tebliğ ve yönetmelik tek başına ayrı bir yazı konusu olsa da bu yazımızda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ardından çıkarılan tebliğ ve yönetmeliklerin genel içeriği ile yürürlük tarihlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulunacağız.

  1. İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği, 12.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, tebliğ ile işyerlerinin tehlike sınıfları belirlenmiştir. İşyerlerinin tehlike sınıfının belirlenmesi işverenler açısından iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurma yükümlülüğüne hangi tarihte tabi olacaklarının belirlenmesi bakımından önemlidir. Tebliğe göre tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınır. Uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu, Şirketlerin bağlı oldukları ticaret sicili müdürlüğündeki Nace Kodlarını esas alınarak işyerinin tehlike sınıfını Tebliğin ekinde bulunan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ne göre belirlemektedir. İşverenlerin işyerleri için belirlenmiş olan tehlike sınıfının ne olduğunu bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenmesi ve işyerlerinde hali hazırda yapılan işe uygun tehlike sınıfı olmaması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na gerekçeleri de belirtilmek suretiyle yazılı olarak asıl işe uygun olarak işyeri tehlike sınıfının belirlenmesi için başvuruda bulunmalarında fayda bulunmaktadır.
  1. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği, 12.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile 27.11.2010 tarihli ve 27768 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile işverenlerin işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirmesi yükümlülüğü kapsamında işyeri sağlık ve güvenlik biriminin kurulması, işverenin personelleri arasında bu nitelikte personeller bulunmaması halinde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri’ nden bu hizmetin temini, İşverenin sağlık ve güvenlik kayıtları ve onaylı deftere ilişkin yükümlülükleri ile çalışanların hak ve yükümlülükleri düzenlenmiştir.
  1. İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, 12.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik, iş sağlığı ve güvenliği konusunda getirilen yeniliklerden işveren için öngörülen risk analizi yap(tır)ma yükümlülüğü kapsamında risk analizinin nasıl ve hangi usule göre yapılacağı, risk analizlerinin işyeri tehlike sınıfına göre hangi periyotlarda yenilenmesi, risk analizi yapacak ekibinin işyeri tehlike sınıfına göre kimlerden oluşacağı konularında düzenlemeler getirmiştir.

 

  1. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik, 01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu yönetmelik ile 07.04.2004 tarihli ve 25426 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile iş sağlığı ve güvenliği kurullarının hangi işyerlerinde ve ne şekilde kurulacağı ve bu kurulların görev ve yetkileri, çalışma esasları düzenlemiştir.

 

  1. Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, 04.2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte 23.12.2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile ekranlı araçlar ile çalışmaların yapıldığı işyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliği bakımından ekranlı araçlarda aranacak asgari niteliklerin neler olduğu düzenlenmiştir.

 

  1. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile 11.02.2004 tarihli ve 25370 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile iş ekipmanlarının sağlaması gereken asgari gereklerin neler olduğu, periyodik kontrollerinin nasıl yapılacağı ve bu periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişilerin kimler olacağına dair düzenlemeler getirmiştir. Yönetmelik 13. Maddesi dışındaki hükümleri 25.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişilerin bilgilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na elektronik ortamda kayıt yaptırmasına ilişkin 13. Maddesi ise 25.04.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  2. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik, 04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile 26.12.2003 tarihli ve 25328 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik ile işverenler için öngörülen patlama riskinin değerlendirilmesinde dikkate alınacak hususlar, patlamanın önlenmesi ve patlamadan korunma, işyerinin güvenli hale getirilmesi, patlayıcı ortam oluşturabilecek yerlerin sınıflandırılması, patlamadan korunma dokümanı hazırlama yükümlülükleri detaylı olarak düzenlenmiştir.
  1. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 05.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 07.04.2004 tarihli ve 25426 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikyürürlükten kaldırılmıştır.

Yönetmelik ile işverenlerin çalışanlarına verecekleri eğitimlerin hangi konulardan oluşacağı, eğitimlerin nasıl verileceği, hangi periyotlarda tekrarlanacağı, işyeri tehlike sınıflarına göre asgari eğitim süreleri, eğitimlerin belgelendirilmesine ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.

 

  1. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik, 06.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte 10.06.2004 tarihli ve 25488 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile çalışanların işyerindeki biyolojik etkenlere maruziyetinden kaynaklanan veya kaynaklanabilecek sağlık ve güvenlik risklerinin önlenmesi ve bu risklerden korunmasına dair işverenlerin yükümlülükleri düzenlenmektedir.
  1. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik, 06.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile getirilen yeniliklerden olan acil durumlara ilişkin işverenlerin acil durumların belirlenmesi, acil durum planlarının hazırlanması, acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin belirlenmesi, destek elemanlarının görevlendirilmesi ve bu elemanların sahip olması gereken nitelikler, acil durum planlarının hangi periyotlarda yenileneceği, tatbikat yapılması ile çalışanların yükümlülüklerine ilişkin düzenlemeler getirmiştir.
  1. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve bu yönetmelik ile 11.02.2004 tarihli ve 25370 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile işyerinde genel güvenlik önlemleri ile riskin tam olarak önlenemediği durumlarda kişisel koruyucu donanımın kullanılmasına, kişisel koruyucu donanım kullanılmasının gerekli olabileceği işler ve sektörlerin neler olduğuna ve kişisel koruyucu donanımların neler olduğuna ilişkin düzenlemeler getirmektedir.
  1. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bahse konu yönetmelik ile tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde ve yönetmeliğin Ek-1 listesinde belirtilen çalışanların işe başlatılmadan önce mesleki eğitime tabi tutulmasına ilişkin düzenlemeler getirmektedir.
  1. Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak yönetmelikte sayılan işlerden herhangi birini veya birkaçını sürekli olarak yapan işverenlere işe başlamadan önce bu işlerin çeşit ve niteliklerini, yapılma zamanlarını, anılan işlerde çalışanların erkek ve kadınlar ayrı ayrı gösterilmek suretiyle sayılarını işin yürütüldüğü yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne yazılı olarak bildirme yükümlülüğü getiren 8. Madde 16.10.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yine bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile 15.04.2004 tarihli ve 25434 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedi buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile günde azami yedi buçuk saat çalışılabilecek işler, günde yedi buçuk saatten daha az çalışılması gereken işlerin neler olduğu belirlenmiştir.
  1. İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve yürürlüğe girmesi ile birlikte 10.02.2004 tarihli ve 25369 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelikyürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik, işverenlerin yönetmeliğin Ek-1’inde yer verilen asgari sağlık ve güvenlik şartlarını sağlaması ve çalışanları da bilgilendirmesine ilişkin düzenlemeler getirmektedir.
  1. İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile 27.11.2010 tarihli ve 27768 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik ile işverenler tarafından görevlendirilecek olan işyeri hekimlerinin ve diğer sağlık personelinin niteliklerinin neler olduğu, hangi belgelere sahip olmaları gerektiğine dair düzenlemeler getirilmiştir.
  1. Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile 11.02.2004 tarihli ve 25370 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Elle Taşıma İşleri Yönetmeliğiyürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik ile elle taşıma işlerinin yapıldığı işyerlerinde özellikle sırt ve bel incinmelerinden, çalışanların korunmasını sağlamak için asgari gerekliliklerin neler olduğu, çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitilmesi konu başlıklarına ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.
  1. Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte 09.08.2004 tarihli ve 25548 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.  Yönetmelikte kadın çalışanların gece postalarında azami çalışma süresinin ne kadar olacağı, gece çalışması yapacak kadınların çalışmaya başlamadan önce sağlık raporu alınması, gebelik ve analık durumunda gece çalışmasına ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır.

 

  1. Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik, 07.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve bu yönetmelik ile 23.12.2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gürültü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik ile çalışanların gürültüye maruz kalmaları nedeniyle oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden korunmaları için işverenlerce alınması gereken asgari gerekliliklerin neler olduğuna dair yükümlülükler düzenlenmektedir.
  1. Kanserojen veya Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, 08.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve 26.12.2003 tarihli ve 25328 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yönetmelik ile işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde; kanserojen veya mutajen maddelere maruziyet riski bulunan işlerde çalışanların maruziyetten korunması için alınması gereken önlemlerin alınmasına ilişkin yükümlülükler getirilmiştir.
  1. Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, 08.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve 26.12.2003 tarihli ve 25328 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile işverenin yapmış olduğu risk değerlendirmesi neticesinde tehlikeli kimyasal madde tespit etmesi halinde çalışanların bu maddelere maruziyetini önlemek, maruziyeti önlemenin mümkün olmadığı hallerde en aza indirmek ve çalışanların bu maddelerin tehlikelerinden korunması için alması gereken önlemlere, çalışanların bu konuda ne şekilde eğitilmesine,  kimyasal maddelerin mesleki maruziyet sınır değerlerinin ne kadar olduğu, kullanımı yasak olan kimyasal maddelere ilişkin düzenlemeler içermektedir.
  1. Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik, 08.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile 14.07.2004 tarihli ve 25522 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile işverenin, gebeliğini ve emzirmeye başladığını bildiren çalışanın sağlık ve güvenliği açısından işyerinde maruz kalacağı tehlikeleri belirleyerek alması gereken önlemlerin neler olduğu, gebe veya emziren çalışanın çalışma koşullarının nasıl olacağı, personel sayıları esas alınmak üzere işverenin emzirme odası ve yurt kurması, oda ve yurtlarda bulunması gereken malzemeler ile görevlendirilecek personellerin hangi nitelikte olacağına ilişkin düzenlemeler getirmektedir.
  1. Balıkçı Gemilerinde Yapılan Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, 08.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve 27.11.2004 tarihli ve 25653 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Balıkçı Gemilerinde Yapılan Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik, yeni balıkçı gemilerinde bulunması gereken asgari sağlık ve güvenlik gereklerinin neler olduğuna, mevcut balıkçı gemilerinde 20.08.2018 tarihine kadar sağlanması gereken asgari sağlık ve güvenlik gereklerinin neler olduğuna, gemilerde yapılacak büyük onarım, dönüşüm veya değişikliklerin hangi gereklere uygun olarak yapılması gerektiğine, gemiyi sevk ve idare edecek kişilere verilecek özel eğitimin nasıl olacağına ilişkin düzenlemeler ihtiva etmektedir.

 

  1. Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik, 08.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve 23.12.2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Titreşim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile günlük çalışma süresine göre maruziyet sınır ve eylem değeri, işverenin risk değerlendirmesine el-kol titreşim maruziyeti ile bütün vücut titreşim maruziyeti ölçümünü nasıl yapacağı, belirleyeceği maruziyet sınır ve eylem değerlerini önlemek veya azaltmak için alınacak önlemlerin neler olduğu düzenlenmektedir.
  1. Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik, ile 15.05.2004 tarihli ve 25463 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmeliğin işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için görevlendirilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin; belirli süreli veya geçici süreli iş sözleşmeleri ile istihdam edilecek çalışanlarla ilgili olarak geçici iş ilişkisi kurulan veya belirli süreli işi üstlenen işveren tarafından bilgilendirilmesi yükümlülüğünü düzenleyen 9. Maddesi;
  • 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu işyerlerindeki işler için 23.08.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihinde, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yönetmeliğin diğer maddeleri ise 23.08.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik ile bir iş yerinde geçici veya belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan çalışanların sağlık ve güvenlikleri yönünden işyerindeki diğer çalışanlarla aynı seviyede korunmalarının sağlanmasına yönelik düzenlemeler getirilmiştir.

  1. İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik, işyerinde iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerinin bu konuda ön yeterlik veya yeterlik belgesine sahip laboratuvar tarafından yapılmasını düzenleyen 6. Maddesinin birinci fıkrası 20.08.2015 tarihinde, geri kalan hükümleri ise 20.02.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yönetmelik ile çalışma ortamındaki kişisel maruziyetlere veya çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerle ilgili iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri yapacak özel veya kamuya ait kurum ve kuruluş laboratuvarlarının yetkilendirilmesine ilişkin esaslar düzenlenmektedir.

 

  1. İşyerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik, 30.03.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 05.03.2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmelik ile iş müfettişleri heyeti tarafından yapılan denetimler neticesinde işyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edilmesi durumunda tehlikenin giderilinceye kadar tehlikenin niteliğine göre işyerinin bir bölümünde veya tamamında işin durdurulmasına, bu kararın uygulanmasına ve kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler getirmektedir.