6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun (“Kanun”) yürürlüğe girmesi ile ülkemizde iş güvenliği konusunda yeni bir döneme girildi.

Kanun’un 6. maddesi ile özetle işverenlere işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurması veya bu nitelikte personelinin bulunmaması durumunda ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) bu nitelikte hizmet alması yükümlülükleri getirilmiştir ve bu yükümlülüğün işyerlerinin tehlike sınıflarına göre yürürlüğe girmesi düzenlenmiştir.

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işverenler için bu yükümlülük 01 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu nedenle istihdam ettiği işçi sayısı 50’nin altında olan ve tehlike sınıfı da az tehlikeli olan işyeri sahibi işverenlerin 01 Temmuz 2016 tarihi itibariyle iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam etmesi veya bu konuda OSGB’lerden hizmet alması gerekmektedir.

Kanun’un 26/1-b maddesine göre; işverenlerin bu yükümlülüğe aykırı davranması halinde ise aleyhlerine idari para cezası uygulanacaktır. Buna göre iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi (iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi) için 6.511,00 Türk Lirası ve buna ek olarak da aykırılığın devam ettiği her ay için de aynı miktar idari para cezası verilir.

Bu noktada ek olarak; işyeri tehlike sınıflarının 26.12.2012 tarih ve 28509 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ekinde bulunan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ne göre belirlendiğini de belirtmekte fayda var.

Değerli bilgilerinize sunarız.